Pro gastronomické obory každoročně připravujeme odborné exkurze, které se zaměřují na návštěvu gastronomicky zajímavých míst a také na poznání jednotlivých potravinářských výrob. I letos jsme se tedy vypravili s obory Kuchař-číšník a Cukrář na exkurzi do Valtic, kde zrovna v tomto čase vrcholí vinobraní a zpracování vína.
Exkurzi jsme zahájili v moderním prostředí vinařského podniku ANNO VÍNO v Lednici. Absolvovali jsme prohlídku s odborným výkladem o víně a jeho zpracování. Také jsme navštívili jejich podnikovou prodejnu, kde byla široká nabídka vín a doplňkového sortimentu.
Další část naší exkurze pokračovala návštěvou vinic v okolí Valtic a návštěvou historické stavby nazývané Kolonáda, odkud je krásný výhled do kraje a na srdce vinařství samotné Valtice.
V poslední části náročného dne jsme navštívili Valtické podzemí, což je soustava sklepních chodeb, které jsme prošli s průvodkyní – sklepiérkou. Ta nám dala velmi podrobný výklad o historii kraje, o celém sklepení a o jednotlivých vínech, jejich výrobě a podávání.
Celá akce byla přínosem pro odborné znalosti našich žáků a také pro poznání kraje vína.
Učitelky odborných předmětů A. Kachtíková, V. Poláchová a třídy 3C cukráři a kuchaři – číšníci, 3BM gastronomové.