Žáci učebního oboru Instalatér I3  se dne 24. 5. 2022 zúčastnili exkurze na Čistírně odpadních vod ve Vsetíně.

Studenti se seznámili s celým technologickým postupem při čistění odpadních vod. Prošli jsme celý čistící proces od nátoku, přes česlovnu, lapač písků, usazovací a dosazovací nádrže, aktivaci, až ke konečnému výtoku vyčištěné vody, která odchází do řeky Bečvy.

Dále jsme se seznámili s kalovým hospodařením a zjistili jsme, že kaly se ve vyhnívací nádrži uskladňují, vytváří bioplyn, který se spotřebovává na vytápění a ohřev teplé vody pro celou ČOV a přilehlé budovy. Na závěr celé exkurze jsme se dostali na dispečink, kde jsme viděli, jak celý komplex funguje, je řízen přes počítače, jak se jednotlivé hodnoty provozu aktuálně mění, a byli jsme seznámeni s krizovými situacemi, které mohou na čistírně odpadních vod vzniknout.

Bonusem bylo předvedení monitorovacího vozu, který dokumentuje stav kanálů v celém okrese Vsetíán. V případě poškození se celý monitoring nahrává a zapisují se průřezy, spády, nerovnosti, na které se poté reaguje buď výměnou úseku, nebo rekonstrukcí stávající stoky.

Celá akce byla pro studenty velmi přínosná, zejména proto, že na vlastní oči viděli, co se děje s odpadní vodou, a jak celý čistící proces probíhá.

Ing. Markéta Čížová – učitelka odborných předmětů